Wat kost een boekhouder?

Als je een boekhouder wilt inhuren voor je administratie, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn. Een boekhouder kan je veel tijd en geld besparen, maar je moet ook rekening houden met de investering die je doet. In dit artikel geven we je een overzicht van de gemiddelde kosten van een boekhouder, de factoren die de kosten beïnvloeden en het verschil tussen een dure en goedkope boekhouder.

Kosten per uur

Het uurtarief van een boekhouder hangt af van de ervaring, de regio en de taken die de boekhouder uitvoert. Gemiddeld ligt het uurtarief tussen de €40 en €80 . Een startende boekhouder zal meestal minder vragen dan een ervaren boekhouder. Ook kan het uurtarief verschillen per regio, bijvoorbeeld in de Randstad zijn de tarieven vaak hoger dan in andere delen van het land.

Daarnaast speelt het soort werk dat de boekhouder doet een rol. Voor eenvoudige taken zoals het invoeren van bonnetjes of het opstellen van een factuur kun je een lager tarief verwachten dan voor complexere taken zoals het opstellen van een jaarrekening of het doen van belastingaangifte.

Voor grotere organisaties wordt de boekhouding vaak complexer, en gelden er andere regels, je kunt in deze gevallen beter bekijken wat de kosten van een accountant zijn om een accountantskantoor in te huren om de boekhouding te verzorgen.

Kosten per maand

Een andere optie is om een vast bedrag per maand te betalen voor je boekhouder. Dit kan voordelig zijn als je veel werk hebt voor je boekhouder of als je graag zekerheid wilt over de kosten. Het vaste bedrag per maand wordt meestal gebaseerd op het aantal uren dat de boekhouder verwacht te besteden aan je administratie, het aantal transacties dat je hebt en de grootte van je onderneming.

Gemiddeld betaal je tussen de €50 en €150 per maand voor een boekhouder. Dit bedrag kan hoger of lager uitvallen afhankelijk van de afspraken die je maakt met je boekhouder over de werkzaamheden die hij of zij verricht.

Kosten per jaar

Sommige boekhouders bieden ook een jaarabonnement aan, waarbij je eenmalig een bedrag betaalt voor alle diensten die de boekhouder gedurende het jaar levert. Dit kan interessant zijn als je weinig administratieve handelingen hebt of als je graag in één keer klaar wilt zijn met de kosten.

Het jaarbedrag wordt meestal bepaald door het aantal uren dat de boekhouder nodig heeft om je administratie te verzorgen, het aantal transacties dat je hebt en de grootte van je onderneming. Gemiddeld betaal je tussen de €600 en €1800 per jaar voor een boekhouder. Ook hier geldt dat het bedrag hoger of lager kan zijn afhankelijk van wat je afspreekt met je boekhouder.

Kosten voor ZZP

Als ZZP’er heb je meestal minder administratieve verplichtingen dan als MKB’er. Je hoeft bijvoorbeeld geen jaarrekening op te stellen of personeelsadministratie bij te houden. Daarom zijn de kosten voor een boekhouder voor ZZP’ers vaak lager dan voor MKB’ers.

De kosten voor een boekhouder voor ZZP’ers hangen af van het uurtarief, het vaste bedrag per maand of per jaar, of het percentage van de omzet dat je betaalt. Gemiddeld betaal je tussen de €40 en €60 per uur, tussen de €50 en €100 per maand, tussen de €600 en €1200 per jaar, of tussen de 1% en 3% van je omzet voor een boekhouder als ZZP’er.

Kosten voor MKB

Als MKB’er heb je meestal meer administratieve verplichtingen dan als ZZP’er. Je moet bijvoorbeeld een jaarrekening opstellen, een personeelsadministratie bijhouden, BTW-aangifte doen en vennootschapsbelasting betalen. Daarom zijn de kosten voor een boekhouder voor MKB’ers vaak hoger dan voor ZZP’ers.

De kosten voor een boekhouder voor MKB’ers hangen af van het uurtarief, het vaste bedrag per maand of per jaar, of het percentage van de omzet dat je betaalt. Gemiddeld betaal je tussen de €60 en €80 per uur, tussen de €100 en €150 per maand, tussen de €1200 en €1800 per jaar, of tussen de 2% en 4% van je omzet voor een boekhouder als MKB’er.

Welke verschillen in de kosten voor boekhouders?

De kosten voor boekhouders kunnen dus sterk variëren afhankelijk van de manier waarop je de boekhouder betaalt. Maar er zijn ook andere factoren die invloed hebben op de kosten, zoals de taken die de boekhouder uitvoert, de ervaring die de boekhouder heeft, de regio waar de boekhouder werkt, de complexiteit van je onderneming en de grootte van je onderneming. Hieronder leggen we uit hoe deze factoren de kosten beïnvloeden.

Taken

Een belangrijke factor die de kosten voor een boekhouder bepaalt, is het soort taken dat de boekhouder uitvoert. Een boekhouder kan verschillende diensten aanbieden, zoals het invoeren van bonnetjes en facturen, het opstellen van een balans en een winst-en-verliesrekening, het doen van belastingaangifte, het geven van advies over fiscale zaken, het verzorgen van de salarisadministratie, het opstellen van een jaarrekening, het controleren van de administratie of het begeleiden van een bedrijfsovername.

Hoe meer taken een boekhouder uitvoert, hoe hoger de kosten zullen zijn. Ook zal een boekhouder meer vragen voor complexere taken dan voor eenvoudigere taken. Bijvoorbeeld, het opstellen van een jaarrekening kost meer tijd en kennis dan het invoeren van bonnetjes.

Ervaring

Een andere factor die de kosten voor een boekhouder bepaalt, is de ervaring die de boekhouder heeft. Een ervaren boekhouder heeft meer kennis en vaardigheden dan een startende boekhouder. Een ervaren boekhouder kan je beter adviseren over fiscale zaken, kan sneller en efficiënter werken en kan meer kwaliteit leveren.

Daarom zal een ervaren boekhouder meestal een hoger tarief vragen dan een startende boekhouder. Het is echter niet altijd zo dat een duurdere boekhouder ook beter is. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de referenties, reviews en certificeringen van een boekhouder voordat je een keuze maakt.

Regio

Een derde factor die de kosten voor een boekhouder bepaalt, is de regio waar de boekhouder werkt. De kosten voor een boekhouder kunnen verschillen per regio, bijvoorbeeld in de Randstad zijn de tarieven vaak hoger dan in andere delen van het land. Dit kan te maken hebben met de hogere concurrentie, de hogere levenskosten of de hogere vraag naar boekhouders in bepaalde gebieden. Het kan daarom lonen om te vergelijken wat de tarieven zijn in verschillende regio’s, of om te kiezen voor een online boekhouder die niet gebonden is aan een locatie.

Complexiteit onderneming

Een vierde factor die de kosten voor een boekhouder bepaalt, is de complexiteit van je onderneming. Hoe complexer je onderneming is, hoe meer werk een boekhouder heeft om je administratie te verzorgen.

De complexiteit van je onderneming hangt af van verschillende aspecten, zoals het aantal klanten en leveranciers dat je hebt, het aantal producten of diensten dat je aanbiedt, het aantal bankrekeningen dat je gebruikt, het aantal medewerkers dat je in dienst hebt, de rechtsvorm van je onderneming, de sector waarin je actief bent en de fiscale regels die voor jou gelden. Hoe meer van deze aspecten van toepassing zijn op jouw onderneming, hoe hoger de kosten voor een boekhouder zullen zijn.

Grootte onderneming

Een vijfde factor die de kosten voor een boekhouder bepaalt, is de grootte van je onderneming. Hoe groter je onderneming is, hoe meer administratie je hebt en hoe meer tijd een boekhouder nodig heeft om deze te verwerken.

De grootte van je onderneming kun je meten aan de hand van verschillende criteria, zoals het aantal medewerkers dat je in dienst hebt, de omzet die je maakt, het eigen vermogen dat je hebt of het aantal transacties dat je hebt. Hoe hoger deze criteria zijn, hoe hoger de kosten voor een boekhouder zullen zijn.

Wat is het verschil tussen een dure en goedkope boekhouder?

Zoals je hebt gezien, kunnen de kosten voor een boekhouder sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren. Maar wat is nu het verschil tussen een dure en goedkope boekhouder? Is een dure boekhouder altijd beter dan een goedkope boekhouder? En hoe kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden? Hieronder geven we je enkele tips om een goede keuze te maken.

Een dure boekhouder is niet per se beter dan een goedkope boekhouder. Het hangt er namelijk van af wat je verwacht van een boekhouder en wat je bereid bent te betalen. Een dure boekhouder kan meer ervaring hebben, meer diensten aanbieden, meer kwaliteit leveren of meer persoonlijke aandacht geven dan een goedkope boekhouder.

Maar dat betekent niet dat een goedkope boekhouder slecht werk levert of onbetrouwbaar is. Een goedkope boekhouder kan bijvoorbeeld efficiënter werken, minder overheadkosten hebben, gebruik maken van moderne technologieën of zich richten op een specifieke doelgroep of niche dan een dure boekhouder.

Om het verschil tussen een dure en goedkope boekhouder te bepalen, moet je dus kijken naar wat je nodig hebt en wat je wilt.

  1. Heb je veel administratieve taken die je wilt uitbesteden? Heb je behoefte aan advies over fiscale zaken?
  2. Wil je regelmatig contact hebben met je boekhouder?
  3. Wil je zekerheid over de kosten? Of wil je juist flexibiliteit en maatwerk?

Afhankelijk van je antwoorden op deze vragen kun je bepalen welke boekhouder het beste bij jou past en welk tarief redelijk is.

Om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden, moet je dus niet alleen kijken naar de kosten voor een boekhouder, maar ook naar de waarde die een boekhouder toevoegt aan je onderneming. Een boekhouder kan je namelijk veel tijd en geld besparen, door je administratie te verzorgen, je belastingaangifte te doen, je te adviseren over fiscale zaken, je te helpen met subsidies of financiering, je te ondersteunen bij een bedrijfsovername of verkoop, of je te behoeden voor fouten of boetes. Door te kijken naar wat een boekhouder voor jou kan betekenen, kun je bepalen of de kosten opwegen tegen de baten.

Henri van Loon
Latest posts by Henri van Loon (see all)

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment