Wat kost een uitvaartverzorger?

Een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer is een persoon of een bedrijf die de uitvaart van een overledene verzorgt. Een uitvaartverzorger regelt daarnaast alle praktische, administratieve en ceremoniële aspecten van een begrafenis of een crematie, zoals het vervoer van de overledene, de opbaring, de kist, de bloemen, de rouwkaarten, de muziek, de sprekers, de locatie, de catering en de nazorg.

Wat kost een begrafenisondernemer?

De kosten van een begrafenisondernemer hangen af van verschillende factoren, zoals:

  • De diensten die de begrafenisondernemer levert. Hoe meer diensten de begrafenisondernemer verzorgt, hoe hoger de kosten. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van de plechtigheid, de catering, de nazorg, etc.
  • De tarieven die de begrafenisondernemer hanteert. De tarieven van een begrafenisondernemer kunnen variëren per bedrijf, per regio of per kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het uurtarief, het basistarief, het kilometertarief, etc.
  • De wensen van de overledene en de nabestaanden. Hoe meer wensen de overledene en de nabestaanden hebben, hoe hoger de kosten. Denk bijvoorbeeld aan het type kist of urn, de bloemen, de muziek, de locatie, etc.

De gemiddelde kosten van een begrafenisondernemer in Nederland liggen tussen de € 1.500 en € 3.000. Dit is exclusief de kosten voor de uitvaart zelf. Deze kosten zijn afhankelijk van de keuze voor een begraafplaats of crematorium, het type graf of asbestemming, de duur van de huur of het onderhoud. Wil je meer weten over deze kosten? Lees dan onze informatie over de kosten van een uitvaart.

Welke rol of taken heeft een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger?

Een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger heeft verschillende rollen of taken om een uitvaart te verzorgen, zoals:

1. Ophalen van lichaam

Een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger zorgt ervoor dat het lichaam van de overledene wordt opgehaald van de plaats van overlijden en wordt overgebracht naar het mortuarium, de opbaring, de begraafplaats of het crematorium. Daarnaast zorgt een begrafenisondernemer ook voor de verzorging en de kleding van het lichaam.

2. Uitvaart- en condoleanceplechtigheid

Een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger organiseert de plechtigheid voor de uitvaart en eventueel ook voor de condoleance. Daarnaast regelt een uitvaartverzorger onder andere de locatie, de bloemen, de muziek, de sprekers, de rituelen, de foto’s of video’s, en het draaiboek, ook kan hij/zij fungeren als ceremoniemeester of spreker tijdens de plechtigheid.

3. Regelen van rouwauto

Een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger regelt het vervoer van de kist of de urn van de overledene naar de begraafplaats of het crematorium, hij/zij zorgt ook voor een passende rouwauto of rouwkoets, en eventueel ook voor volgauto’s of dragers.

4. Maken van een rouwbericht en/of rouwadvertentie

Een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger zorgt voor het opstellen en versturen van een rouwbericht naar de familie, vrienden en kennissen van de overledene. Een rouwbericht is een schriftelijke mededeling waarin het overlijden wordt aangekondigd en waarin informatie wordt gegeven over de uitvaart en de condoleance. Daarnaast kan een uitvaartverzorger er ook het plaatsen van een rouwadvertentie in een krant of op een website verzorgen.

5. Ondersteunen bij het maken van verschillende keuzes

Een begrafenisondernemer ondersteunt de nabestaanden bij het maken van verschillende keuzes die bij een uitvaart komen kijken, zoals:

  • Het kiezen tussen een begrafenis of een crematie
  • Het kiezen van een kist of een urn
  • Het kiezen van een begraafplaats of een crematorium
  • Het kiezen van een graf of een asbestemming
  • Het kiezen van een grafsteen of een gedenkteken
  • Het kiezen van bloemen, muziek, sprekers, rituelen

Een uitvaartverzorger geeft daarnaast graag advies en informatie over de verschillende mogelijkheden en kosten, en houdt rekening met de wensen en tradities van de overledene en de nabestaanden.

Wat regelt een uitvaartverzorger nog meer?

Naast de bovengenoemde taken, kan een uitvaartverzorger nog meer dingen regelen, zoals:

  • Het verzorgen van de aangifte van overlijden bij de gemeente en het aanvragen van de benodigde documenten, zoals de akte van overlijden, het verlof tot begraven of cremeren, en eventuele vergunningen voor bijzondere wensen.
  • Het zorgen voor de dankbetuigingen en de condoleanceregisters.
  • Het zorgen voor de catering voor na de plechtigheid, zoals het reserveren van een zaal, het bestellen van hapjes en drankjes, het regelen van bediening en servies, en het opruimen.
  • Het zorgen voor een gedenkboek, een gedenksteen of een gedenksieraad.
  • Het bieden van nazorg aan de nabestaanden, zoals het nabellen of bezoeken van de nabestaanden, het doorverwijzen naar professionele hulpverleners of lotgenotengroepen, het adviseren over het afwikkelen van de nalatenschap of het aanvragen van een uitkering.

Meest gestelde vragen

Wellicht heb je nog een vraag over uitvaartondernemers, lees dan verder om alle antwoorden op de meest gestelde vragen te krijgen:

Is het inschakelen van een begrafenisondernemer verplicht?

Nee, het inschakelen van een begrafenisondernemer is niet verplicht. Je hebt het recht om zelf een uitvaart te regelen of om iemand anders te vragen om dat voor je te doen. Je kunt bijvoorbeeld een familielid, een vriend, een vrijwilliger of een geestelijk verzorger vragen om je te helpen bij het organiseren van de uitvaart.

Het is wel belangrijk dat je je houdt aan de wettelijke regels en termijnen die gelden voor een uitvaart. Zo moet je binnen zes werkdagen na het overlijden de uitvaart laten plaatsvinden, moet je toestemming hebben van de gemeente voor het begraven of cremeren, en moet je een arts inschakelen voor het vaststellen van de doodsoorzaak en het afgeven van een verklaring van overlijden.

Kun je een begrafenisondernemer zelf kiezen?

Ja, je kunt zelf een begrafenisondernemer kiezen. Je bent niet gebonden aan een bepaalde begrafenisondernemer of aan een uitvaartverzorger uit je eigen woonplaats. Je kunt zelf bepalen welke begrafenisondernemer het beste bij jou en je wensen past. Je kunt verschillende begrafenisondernemers vergelijken op basis van hun aanbod, hun tarieven en het salaris van een uitvaartverzorger, hun kwaliteit en hun reviews.

Ben ik verplicht een uitvaartondernemer van de verzekering in te schakelen?

Nee, je bent niet verplicht om een uitvaartondernemer van de verzekering in te schakelen. Als je een uitvaartverzekering hebt afgesloten, dan heb je meestal de vrijheid om zelf een uitvaartondernemer te kiezen. Je hoeft dus niet per se gebruik te maken van de uitvaartondernemer die de verzekeraar aanbiedt of aanbeveelt.

Het kan wel zo zijn dat de verzekeraar bepaalde voorwaarden of kortingen heeft afgesproken met de uitvaartondernemer die zij voorstellen. Het is daarom verstandig om goed te kijken naar de polisvoorwaarden en de vergoedingen van je uitvaartverzekering voordat je een uitvaartondernemer kiest.

Berry van Montfoort
Latest posts by Berry van Montfoort (see all)

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment

    Vraag gratis & vrijblijvende offertes aan